27. mars 2012 

 

 

 

TEST: Ukulelefeber

 

Ukulelen er blitt det nye folkeinstrumentet, men hvordan velge rett modell? Vi har testet ukuleler i lav og høy prisklasse, til kosespill i stua eller konsertspill på scenen.
 
Tekst: Even Finsrud
Foto: Even Finsrud

 
 
Ukuleleekspertene: F.v. Jon og André Løvaas og Elisabeth Thormodsrud.
Selv om Espen Lind har fått mye av æren for ukulelefeberen som har herjet i noen år, kan fagmiljøene fortelle at salget av ukuleler fikk vind i seilene lenge før Scared of Heights slo igjennom. I få andre instrumentkategorier kan du få kjøpt instrumenter til rundt 300 kroner, men er det slik at disse billige instrumentene bare er leketøy? Oppdraget med å teste ukuleler gikk til to fra ukuleletrioen The Jumping Fleas, brødrene André og Jon Løvaas, og spesialpedagog og lærer i musikk, Elisabeth Thormodsrud. Sistnevnte bruker ukuleler i musikkundervisningen i skolen.

I prinsippet kommer ukuleler i alle prisklasser. Vi må understreke at vi ikke har testet alle ukuleler på markedet, men har gjort et utvalg. Vi har tatt for oss to kategorier: de aller billigste, fra cirka 250 til 350 kroner, og instrumenter for mellom 1000 og 2500 kroner. De billigste er kun sopranmodeller, men blant de større testet vi både tenor- og konsertukuleler. Armert til tennene, drar vi til Øvingshotellet på Schous plass i Oslo.

De rimelige ukulelene
I den første testkategorien panelet gyver løs på, finner vi de rimelige ukulelene.
Koralas testeksemplar er utført i en femtitallsaktig turkisfarge.
– Denne har god intonasjon. Fin følelse i ukulelen og det kjennes som et dyrere instrument. Jeg ser den har påskrudd stol. Det er bra. Stolen på en ukulele er liten og det gir naturlig nok ofte en liten limflate som lett kan slippe, påpeker Jon Løvaas.
– Enig! Her får man mye for pengene, samtykker Elisabeth Thormodsrud.
Alle de rimelige ukulelene vi testet har nylonstrenger. Panelet understreker at strengekvalitet har svært mye å bety for klangen.

– Jeg har meget gode erfaringer med Aquila-strenger til rundt 125 kroner settet, sier Elisabeth.
– Sørg for gode strenger på Korala, og du har et fint instrument, mener Jon.
– Hvis det skulle være noe å utsette, så virker det som om produsenten har kompromisset på klang for å gjøre instrumentet mer lettspilt. Men det at det er lettspilt gir for eksempel barn en bedre mestringsfølelse, og det er jo tross alt et svært rimelig instrument. Bra at den kommer med gitarstemmeskruer, og det er fine farger, sier André.
– Det er et solid instrument til den prisen, og vi har meget gode erfaringer med disse, forteller Jon.
Som de fleste rimelige ukuleler er den laget i laminattre og leveres med gigbag.


Reno RU150-NA, kr. 295,-.

Reno og Makala
– Reno føles billigere enn Korala, og min erfaring er at Reno er veldig varierende i kvalitet, sier Elisabeth.
– Erfaringsmessig er Korala åpnere i klangen enn Reno, men denne er ren i båndene, sier Jon.
I likhet med de fleste rimelige ukuleler, leveres disse med messingbånd i stedet for stålbånd.
– Ålreit lyd. Akkurat denne er bedre enn jeg hadde forventet, sier Elisabeth.
– Jeg synes den er litt ullen, men den har gode stemmeskruer, mener Jon.
– Denne taper litt på design. Ikke spesielt sexy, sier André.
Også her følger det med en gigbag.

Makala er den rimelige versjonen av det kjente merket Kala, men sistnevnte har, så vidt vi vet, ikke direkte distribusjon i Norge.
– Dette er en god modell, åpen og god sustain, sier Elisabeth.
– Enig. Den har gode og presise stemmeskruer og et fantastisk buet baklokk, fortsetter Jon.
– Jeg får en eksklusiv følelse og instrumentet virker forseggjort, sier André.Sponge Bob SBUKOFT, kr. 475,-.

Sponge Bob
Disse fargeglade instrumentene er del av en serie rimelige instrumenter fra britiske John Hornby Skewes & Co. Ltd. Den har kanskje den rikeste pakken med ekstrautstyr: Du får med plekter, gigbag, ukulelekurs og stemmefløyte for C-stemming. Dette er vanlig stemming i USA og England. Norge og Hawaii bruker A-stemming.
– Det er bra den leveres med stemmefløyte! Man kan trene gehøret, sier André.

Testpanelet mener at klangen i denne ukulelen er rumlete og noe «blikkboksaktig», den klinger ikke ut i rommet. Det diskuteres hvorvidt dette kan ha med lakken å gjøre. Ukulelen har tykk lakk med Sponge Bob-motiv. Panelet synes også at ukulelen ser glorete ut, men tror barn vil falle for utseendet.
– Ukulelen er helt grei. Den har fin intonasjon og er i alle fall iøynefallende, sier André.
– Jeg ville vært skeptisk til å kjøpe denne. Jeg tror den ville blitt et leketøy for mange unger, ikke et instrument, mener Elisabeth.

Morgan
– Ah! Dette ser ut som en rockegitar med glitter og påmalt binding. Scenevennlig utseende, sier André om Morgans ukulele.
– God hals, god å ta på, og åpen lyd. Forbausende lite avvik på intonasjon. Dessuten holder den stemming og leveres med bedre strenger enn de fleste, sier Elisabeth.
– Den lager skikkelig ukulelelyd, men­er Jon.
– Helt klart blant de beste, sier André.
Panelet roser også de gode stemmeskruene og ukulelens generelt svært tiltalende ytre.Stagg US Ocean, kr. 395,-

Stagg og Jack & Danny
Så er turen kommet til merket Stagg.
– Posisjonsmarkeringene er limt på. Den ser billig ut. Dessuten er det malingsøl på den. Ukulelen har riktignok påskrudd stol, det er bra. Til tross for malingen, så ser den retro ut, fin 50-talls følelse. Den har god klang, en skikkelig surfeukulele, sier Jon.
– Min erfaring er at disse er bedre enn Reno. Det er forsterkende spant inni ukulelekroppen, det er bra, mener Elisabeth.
– Strengene er fine, men jeg synes dette er billig. Klangen av strengene gir litt «strikkassosiasjon», de føles som gummistrikker. Staggs medfølgende gigbag er den beste av alle, men instrumentet er omtrent på samme nivå som Reno, sier André.


Jack & Danny, kr. 300,-.

Jack & Danny er neste ukulele i ilden.
– Denne er litt tungspilt. Den er rett og slett ikke særlig leken, men den har fin etterklang og kjerne i tonen, sier André.
– Enig, men jeg synes den har svært høye strenger og er litt vond å spille på. Er ikke lyden veldig skarp, lurer Elisabeth.
– Jeg synes dette er fin lyd. Den er veldig Hawaii-aktig. Dette er faktisk den som låter mest Hawaii. Likandes klang, og den har en påskrudd, kraftig stol, sier Jon.


Reno RU240T, kr. 595,-.

De dyrere ukulelene
Så langt har vi sett på instrumenter i det aller nederste prissjiktet. Konklusjonen må være at det er mulig å finne fine instrumenter for prisen av en rimelig tur på byen. Noen produsenter er mer ambisiøse, og vi ønsket å finne ut hvor mye det er å hente ved å legge på 1000 til 1500 kroner på budsjettet.
Først ut er en noe dyrere modell fra Reno.
– Her er denne «lakkerte» lyden igjen. Når det er så mye lakk på et så lite instrument, blir den stiv og lite klangfull. Den synger ikke, selv om den ser bra ut, mener André.
– Strengene ligger høyt, derfor er det litt dårlig intonasjon. Og den har svært tynn hals, sier Elisabeth.
– Lakken spiser opp klangen. Jeg er ikke imponert, sier André.


Hohner Lanikai LU-11, kr. 690,-.

Lanikai og Brüko
– Denne ukulelen fra Lanikai er i en liga for seg. Hør på den klangen! Den fyller rommet. Instrumentet har kjempegod hals, en limt, fin stol, og gode stemmeskruer. Dessuten har den skikkelig rosewood-gripebrett og leveres med gode strenger, sier Jon.
Hohner Lanikai-ukulelen har Aquila-strenger montert fra leverandør.
– Den er lettspilt. Jeg opplever den som svært myk og fin, sier Elisabeth.
Til tross for at kroppen er laminat, sier testpanelet at den gir en følelse av treverk.
– Denne er billig, men blant de beste. Vi snakker om et veldig solid og godt instrument. Anbefales, sier André.


Brüko, kr. 1400,-.

Som den eneste som ikke er laget i Østen, tar vi fram den tyskbygde Brüko.
– Fantastisk klang! Denne spiller høyt og er tjukk i halsen, slik at man ikke får følelse av et lite instrument, sier Jon.
– Jeg synes denne synger mye mer enn noen andre vi har testet. Den er rein som ei klokke, med åpen og fet klang, sier André.
Alle ukulelene vi testet har gitarstemmeskruer, men denne leveres originalt med klassisk mekanikk av fiolintype. Den er heller ikke laminat, men heltre-mahogni.
– Den intonerer godt, tross originale stemmeskruer. Jeg synes faktisk det er bedre med stemmeskruer av fiolintype enn klassiske stemmeskruer, sier Jon.
– Men den passer ikke for en nybegynner, påpeker Elisabeth.
Stemmeskruene krever at man har litt erfaring med stemming, siden strengene bare tvinner seg rundt en «stemmepinne» og ikke har utveksling som en gitarstemmeskrue.
Brüko leveres med stålbånd som ikke irrer.


Morgan C250 SS-konsertukulele, kr. 1095,-.

Morgans konsertukulele
Morgans dyrere modell er en konsertukulele. Den er ikke så mye større enn sopranmodellene, men den har lenger hals, med 18 bånd mot sopranens 12.
– Denne er knallbra! Instrumentet er reint og har varmere lyd enn mange av sine konkurrenter. Gode stemmeskruer, sier Elisabeth.
– Denne er i en helt annen klasse enn den rimeligere modellen fra Morgan. Ukulelen er svært velbygd, mener Jon.
Morgan leverer instrumentet med GHS-strenger.


Stagg UC80S-konsertukulele, kr 1395,-

Staggs konsertmodell
Stagg har også en konsertmodell.
– Denne ser ut som en million dollar. Her finner du mange fine detaljer, og så fin klang, roser Jon.
– Akkurat denne modellen sliter litt på fingrene, fordi båndene stikker ut. Men den intonerer godt, sier Elisabeth.
– Det er generelt mer lyd i konsertukulelene, dessuten er det ikke så stor forskjell på ukulelene i dette prissegmentet, opplyser André.
– For å få et godt instrument, må du litt opp i pris. Jeg mener det sier noe om kvalitetsønsket fra produsenten når de velger å lage en konsertukulele, sier Elisabeth.


Morgan UK TL, kr. 1795,-.

Morgan UK TL
Morgan lager en serie ukuleler som etterligner klassiske elektriske gitarer. Vår testmodell ser ut som en bitte liten Fender Telecaster.
– Visuelt er den veldig kul, men man må huske at den er laget for å brukes på forsterker. Dette er nok et veldig godt instrument. Det lyser av kvalitet, med fin lakk og god finish, sier Jon.
Morgan Tele-ukulele leveres med aktive pickup’er og reimfeste, slik at du kan headbange med den.
– Jeg vil ikke anbefale den til nybegynnere. Den er lett å like, men man må være oppmerksom på at denne bør brukes med forsterker, påpeker Elisabeth.


Hohner Lanikai-tenorukulele LU-21TE, kr. 1900,-.

Lanikais tenorukulele
Tenorukulelen har 18 bånd og litt større kropp enn konsertukulelen. Halsen er også lenger enn på konsertukulelene, og slik sett faller dette instrumentet litt på siden av test­en.
– Denne er så stor at vi er nesten over på gitarlyd. Akkurat som de andre Lanikai-ukulelene er denne meget fin. Jeg vil slå et slag for tenorukulelen, fordi det i et samspill er viktig å ha den med. Den gir dybde i lydbildet, sier Jon.
– Denne er også laget i laminattre, men det gjør ingenting. Dette instrumentet er godt bygd, med gode stemmeskruer og rosewood-gripebrett. Den leveres med Aquila-strenger og har en god stol og en god pickup. Jeg liker bindingen, og den er veldig god å holde i, sier André.
– Det er viktig, altså! Selv er jeg plaget av stive fingre, men har funnet ut at jevnlig ukulelespill er superterapi. Jeg har faktisk fått økt bevegelighet og styrke etter at jeg begynte å spille strengeinstrument igjen, forteller ukuleleentusiast Elisabeth Thormodsrud.

 
FAKTA

Dyre modeller
Rangering
De dyrere modellene var det mindre forskjell på og de hadde heller ikke helt likt utgangspunkt (noen tenorer og noen konsertmodeller), derfor har vi valgt å ikke rangere dem.

Reno RU240T, kr 595,-. Importør: EM Nordic 
Morgan C250 SS-konsertukulele, kr 1095,-. Importør: Morgan Instrument
Morgan UK TL, kr 1795,-. Importør: Morgan Instrument
Brüko, kr 1400,-. Importør: Øyvind Sæther
Hohner Lanikai LU-11, kr 650,-. Importør: Gulmoen & Engh
Hohner Lanikai-tenorukulele LU-21TE, kr 1900,-. Importør: Gulmoen & Engh
Stagg UC80S-konsertukulele, kr 1395. Importør: Audio Media


Rimelige modeller
Rangering
De rimelige modellene er rangert av testpanelet. Den beste ukulelen er plassert som nummer én.

1. Makala, kr 295,-. Importør: Akustikken.dk
2. Korala, kr 300,-. Importør: Musikk & Elektronikk
3. Morgan, kr 295,-. Importør: Morgan Instrument
4. Jack & Danny, kr 300,- Importør: Polysonic Norge AS
5. Stagg US Ocean, kr 395,-. Importør: Audio Media
6. Reno RU150-NA, kr 295,-. Importør: EM Nordic
7. Sponge Bob SBUKOFT, kr 475,-. Importør: Audio Media

 
 


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. ©Musikk•Kultur
Utgiver: Musikk•Kultur AS, Postboks 9246, 0134 OSLO. Telefon +47 22 05 28 20
Ansvarlig redaktør Mona Askerød
Musikk•Kultur arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk